Bono i The Edge otvorili 29. Sarajevo Film Festival

Dokumentarni film Poljubite budućnost otvorio je Sarajevo Film Festival, a na crveni tepih su došli akteri filma – pjevač i gitarist grupe U2.

Zvjezdaniji početak 29. izdanja Sarajevo Film Festivala teško se moglo zamisliti. Naime, na crvenom tepihu uoči na otvaranju pojavili su se Bono i The Edge, pjevač i gitarist rock grupe U2. Došli su kao akteri dokumentarnog filma Poljubite budućnost, ali i kao veliki prijatelji Sarajeva.

Dokumentarni film Poljubite budućnost redatelja Nenada Čičin-Šaina prikazuje kako je došlo do čuvenog koncerta grupe U2 održanog 23. rujna 1997. godine pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu.

Lijepo je biti u Sarajevu

“Sarajevo je danas jedno čudo, ali ono je čudo jednako koliko je bilo i tada. Ono je danas takvo jer su ljudi odlučili održati svoju sreću i humanost, za nas je privilegija da budemo prijatelji grada Sarajeva. Moramo biti sretni zbog filma. Danas je 30 godina od našeg koncerta koji je prikazan u filmu. Prolaze nas žmarci, lijepo je ponovo biti ovdje”, kazao je gitarist The Edge, prenosi Klix.ba.

Foto: Sarajevo Film Festival

Uz dvojicu glazbenika na SFF su došle i njihove supruge Ali Hewson i Morleigh Stenberg, ali i modelom i aktivistica Christy Turlington te slavna novinarka Christiane Amanpour. Bonova veza sa Sarajevom i Sarajevo Film Festivalom traje dugi niz godina – na festivalu je bio 2000. i 2021. godine.

Ispunjeno obećanje

Uz njih je na festival došao i Bill Carter, scenarist filma od kojega je i krenula cijela priča. Carter je početkom devedesetih kao američki humanitarac došao u opkoljeno Sarajevo, a, inspiriran lokalnim otporom, u Veroni se 1993. obratio jednom od najvećih svjetskih bendova kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju svjetske svijesti o ratnim razaranjima. Članovi grupe U2 su pristali, i tijekom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa stanovnicima Sarajeva. Kada su intervjui završili, bend se obavezao nastupiti u gradu nakon rata. To je obećanje i ispunio.

29. Sarajevo Film Festival traje do 18. kolovoza, a tijekom osam festivalskih dana bit će prikazani brojni filmovi. U sklopu programa Open Air, u kojem se prikazuje i Poljubite budućnost, bit će prikazana četiri hrvatska igrana filma – Samo kad se smijem Vanje Juranić, Bosanski lonac Pavla Marinkovića, Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića i Hotel Pula Andreja Korovljeva.

O autoru

O autoru