Barry Keoghan glumit će u filmu redatelja ‘Černobila’ koji ovaj put donosi priču o Sadamu Huseinu

Johan Renck snimit će film o odnosu iračkog diktatora i njegovog američkog čuvara u razdoblju suđenja za zločine protiv čovječnosti. Zvijezda Saltburna, Barry Keoghan, glumit će američkog vojnika, a glumac za naslovnu ulogu tek treba biti izabran.

Barry Keoghan trenutačno snima A24-ovu dramu Bird, pod paskom redateljice Andree Arnold, dva projekta – triler Christophera Andrewsa Bring Them Down i još uvijek nenaslovljen film Treyja Edwarda Shultsa – su u fazi postprodukcije, a već ima dogovoren novi. Naime, 31-godišnji irski glumac trebao bi tumačiti glavnu ulogu u filmu redatelja Johana Rencka, Amo Saddam. Redatelj koji je miniserijom Černobil (Chernobyl, 2019.) ispričao priču o černobilskoj katastrofi 1986. i pokušajima čišćenja koji su uslijedili, sprema novu povijesnu priču kojom će se fokusirati na posljednje dane Saddama Husseina, a Keoghan će tumačiti američkog vojnika koji je čuvao bivšeg iračkog diktatora, prije suđenja i pogubljenja.

Filmska adaptacija

Film će biti adaptacija hvaljene knjige Willa Bardenwerpera, “The Prisoner in His Palace: Saddam Hussein, His American Guards, and What History Leaves Unsaid”, objavljene 2017. U knjizi su 12-orica američka vojnika podijeli svoja iskustva čuvanja Husseina tijekom suđenja za zločine protiv čovječnosti, a Darby Kealey tu je priču pretočio u scenarij. Filmska priča pak fokusirana je na složen odnos koji se, tijekom razdoblja od šest mjeseci koje je prethodilo pogubljenju Saddama Husseina, razvio između jednog američkog vojnika i iračkog diktatora. Osim toga, film će se dotaći  osjetljive granice između stvarnosti i percepcije javnosti, a bit će riječi i o političkoj dominaciji SAD-a i posljedično ekonomskoj eksploataciji Iraka.

Redatelj Johan Renck je u razgovoru za The Hollywood Reporter rekao da mu je namjera ponuditi autentičan uvid u situaciju u Bagdadu 2006. godine, bez uobičajenih ratnih filmskih klišeja. Radnja filma odvija se u Campu Victory, glavnoj bazi američkih snaga u Iraku, koji je zauzimao područje oko međunarodne zračne luke Bagdad. Ta će američka enklava ponuditi suštu suprotnost kaosu punom nasilja odmah izvan zidina baze. Sam redatelj ističe da je film žanrovski raznolik, odnosno da predstavlja mješavinu zatvorskog, ratnog i horor filma.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Dorastao zahtjevnoj ulozi

     Glumca za ulogu Saddama Husseina tek treba odabrati, a redatelj je otkrio da su u potrazi za talentiranim glumcem s područja Bliskog istoka koji vjerno može prikazati lik diktatora te koji govori arapski.

     Što se pak Keoghana tiče, njegov odabir za glavnu ulogu u ovom filmu dokaz je njegove vještine prezentacije složenih uloga. Tu je vještinu pokazao već ulogom u filmu Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin, 2022.), koja mu je lani donijela i prvu nominaciju za Oscara (u kategoriji najboljeg sporednog glumca), te potvrdio ulogom sociopata Olivera Quicka u psihološkom trileru Emerald Fennell Saltburn (2023.), zahvaljujući kojoj je dobio četvrtu BAFTA te drugu nominaciju za Zlatni globus.

      Producent filma Amo Saddam, Michael Parets, pohvalio je Keoghanov talent te je siguran da će glumac biti odličan i u izazovnoj ulozi američkog vojnika. Snimanje filma trebalo bi započeti u jesen ove godine.

     O autoru

     O autoru