‘Argylle: Misteriozni špijun’: Ove veljače, ne vjerujte nikome

Veljača započinje akcijskom špijunskom avanturom kakvu još niste imali prilike vidjeti, a u naslovnoj ulozi špijuna Argyllea je Henry Cavill.

Elly Conway je povučena autorica niza najprodavanijih špijunskih romana, čija je ideja blaženstva noć kod kuće sa svojim računalom i mačkom Alfiejem. Ali kada zapleti Ellynih izmišljenih knjiga, u čijem je središtu tajni agent Argylle i njegova misija da razotkrije globalni špijunski sindikat, počnu odražavati tajne radnje špijunske organizacije iz stvarnog života, mirne večeri kod kuće postaju stvar prošlosti. U društvu Aidena, špijuna alergičnog na mačke, Elly (noseći Alfieja u ruksaku) juri po cijelom svijetu kako bi ostala korak ispred ubojica dok granica između Ellyna izmišljenog svijeta i njezinog stvarnog počinje blijediti.

Argylle
Sam Rockwell i Bryce Dallas Howard u filmu ‘Argylle: Misteriozni špijun’ (Foto: Universal Pictures)

Matthew Vaughn, redatelj koji publici daje što ona želi

Od redatelja Matthewa Vaughna se doista svašta može očekivati. Putovanje u fantastične svjetove poput onog u Zvjezdanoj prašini (2007.), superherojske priče o postanku X-Mena i Kick-Assa, ili vrbovanje u tajne špijunske organizacije kao u Kingsman trilogiji. Koliko god ti filmovi tematski možda bili različiti jedni od drugih, svaki kojeg Vaughn režira je nevjerojatno zabavan i ne dopušta gledatelju odlijepiti se od filmskog platna. Brzi su, dinamični, pristupačni, smiješni, i nikad ne podcjenjuju gledatelja.

Jedno od glavnih pravila u njegovim filmovima je dati publici što želi, ali nipošto ono što očekuju jer tada to postaje dosadno. Gledateljima daje nešto neočekivano i što još nisu vidjeli, ali s druge strane poštuje granice da ne ode u potpunu lošu krajnost.

Misteriozni špijun, misteriozni scenarij, misteriozna autorica

Dok Matthew Vaughn ima najviše snimljenih filmova koji imaju svoj stripovski predložak, Zvjezdana prašina i Argylle: Misteriozni špijun inspiraciju vuku iz knjiga. Zvjezdanu prašinu napisao je Neil Gaiman, dok je Argyllea napisala Elly Conway, autorica jednako misteriozna kao i glavni lik njenog špijunskog romana.

Bryce Dallas Howard i Samuel L. Jackson u filmu ‘Argylle: Misteriozni špijun’ (Foto: Universal Pictures)

Prava na rukopis romana Argylle studio je navodno kupio za 200 milijuna dolara, i u planu je snimanje trilogije filmova. Ono što su se mnogi pitali je – koliko je to dobar roman da je odlučeno snimiti film po njemu bez da se vidi reakcija čitatelja na isti? Jer u to vrijeme nije bilo nikakve naznake kad će roman izaći, ni hoće li uopće. Ali jedno je bilo sigurno – očito da će biti hit. Scenarist filmova Wonder Woman (2017.) i Još si tu (2018.), Jason Fuchs, napisao je scenarij filma prema rukopisu Elly Conway.

Tko je Elly Conway, autorica romana ‘Argylle’?

Nitko očito ne zna tko je uistinu Elly Conway, autorica špijunskog romana Argylle prema kojem je rađen film. Prve vijesti da Conway uopće postoji došle su zajedno s objavom kako će se Argylle: Misteriozni špijun snimati, a zanimljivo je to da se on snima prema romanu koji nije niti izašao u vrijeme kad je objavljen prvi trailer za film. Prva knjiga o špijunskim avanturama agenta Argyllea izašla je tek početkom 2024. godine, mjesec dana prije nego film kreće u pohod na kina. Ali i dalje se ne zna tko je Elly Conway.

Taylor Swift nije Elly Conway, ali je ipak inspirirala jedan dio filma

Je li Elly Conway samo marketinški trik studija, je li to neki poznata osoba koja piše pod pseudonimom ili nešto treće? Jedna od najraširenijih teorija je ta kako je Elly Conway zapravo glazbenica Taylor Swift. Od argyle stila odjeće, crvenokose glavne junakinje, i sve do Škotski fold pasmine mačka u filmu – fanovi su bili uvjereni da iza svega stoji Taylor Swift.

Argylle
Henry Cavill, Dua Lipa i John Cena u filmu ‘Argylle: Misteriozni špijun’ (Foto: Universal Pictures)

No redatelj je opovrgnuo tako nešto, ali je mačak u filmu ovdje ipak zbog navedene zvijezde. Mačak u filmu, Chip, je ljubimac njegove žene Claudije Vaughn, poznatije po djevojačkom prezimenu Schiffer, i u njihovu obitelj je stigao jer su mu kćeri obožavateljice Taylor Swift. I ovdje staje svaka poveznica filma i glazbenice. Barem jedne, jer u filmu ipak glumi Dua Lipa.

Glumačke zvijezde u filmu

Uz navedenu Duu Lipu, u filmu glumi Bryce Dallas Howard koja je preuzela ulogu Elly Conway. Conway piše špijunske romane o agentu Argylleu, ali zapleti njenih romana postanu previše slični događanjima u stvarnom svijetu i ona postane meta plaćenih ubojica i špijuna. Kako je sam redatelj rekao o njenom liku – kao da je čarobnjak došao kod J.K. Rowling i rekao kako su magija i čarobnjaci stvarni, te onda Rowling i čarobnjak krenu na avanturu.

Čarobnjak bi u ovom slučaju bio Sam Rockwell, špijun Aiden koji je alergičan na mačke ali prisiljen je putovati s njim i njegovom vlasnicom. U ulozi agenta Argyllea je Henry Cavill koji je možda stvaran, a možda i nije? Osim njih, film vrvi velikim glumačkim imenima kao što su Bryan Cranston, John Cena, Sofia Boutella, Samuel L. Jackson, Ariana DeBose, i Catherine O’Hara. Zvijezda filma je naravno Chip koji glumi mačka Alfieja.

Argylle
Chip u filmu ‘Argylle: Misteriozni špijun’ (Foto: Universal Pictures)

U špijunskom svijetu, sve je moguće

Kako je ovo akcijski film pun špijuna, za očekivati je preokret za preokretom. Krilatica filma glasi ‘Što je veći špijun, to je veća laž.’ Jer, što jamči bilo kome da su likovi u filmu ono za što se predstavljaju – junaci, negativci, ili samo oportunisti? Ovo je vjerojatno najšpijunskiji film ikad jer ostalo je još malo do njegova izlaska, i uz toliko dostupnih informacija – svejedno se ne zna ništa sa sigurnošću. Tko su zapravo Elly Conway, Argylle, ili Aiden?

Trailer za Argylle: Misteriozni špijun je sastavljen od prvih 28 minuta filma kako bi se otkrilo što manje o njemu, a sve kako bi publika imala što veću zabavu pri gledanju. U Argylleovom svijetu špijuna, očekujte neočekivano.

U kinima od 1.2.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Henry Cavill, John Cena, Dua Lipa, Bryan Cranston, Sofia Boutella, Ariana DeBose, Catherine O’Hara, Samuel L. Jackson, Chip
     REŽIJA: Matthew Vaughn
     SCENARIJ: Jason Fuchs
     PRODUCENTI: Matthew Vaughn, Adam Bohling, Jason Fuchs, David Reid
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Adam Fishbach, Zygi Kamasa, Carlos Peres, Claudia Vaughn
     ŽANR: akcija, triler, komedija

     O autoru

     O autoru