‘Aquaman i izgubljeno kraljevstvo’: Jason Momoa se vraća kao kralj Atlantide ovog Božića

Nastavak najuspješnijeg DC filma svih vremena stiže u kina ovog prosinca kako bi publici podario akcijski i vizualni spektakl kakvog su čekali.

Nakon što nije Aquamana uspio pobijediti prvi put, Black Manta, i dalje vođen potrebom za osvetom za smrt svog oca, neće se zaustaviti ni pred čim dok jednom zauvijek ne svlada Aquamana. Ovaj put Black Manta je snažniji nego ikad prije, koristeći moć mitskog crnog trozupca koji oslobađa drevnu i zlu silu. Kako bi ga pobijedio, Aquaman će se obratiti svom bratu Ormu, bivšem kralju Atlantide, kako bi sklopili zahtjevan savez. Zajedno, moraju ostaviti po strani sve svoje razlike kako bi zaštitili kraljevstvo i spasili obitelj, kao i svijet, od nepovratnog uništenja.

Aquaman i izgubljeno kraljevstvo
Smrtonosni crni trozubac kombinira tri ili više moćnih oružja iz stripova za novi film i nalazi se u rukama osvetoljubivog Black Mante (Foto: Warner Bros.)

Posljednji DC film sve do ljeta 2025.

Najuspješniji DC-ev film iz 2018., Aquaman, ovog Božića dobiva svoj dugoiščekivani nastavak i zatvara posljednju stranicu DCEU filmova. Aquaman i izgubljeno kraljevstvo (Aquaman and the Lost Kingdom) film je koji će označiti završetak filmske ere DC-a kojeg je započeo Zack Snyder s Čovjekom od čelika (Man of Steel) 2013. godine. Nakon ovog filma, iduće poglavlje DC superherojskog svijeta s Jamesom Gunnom na čelu započet će sa Superman: Legacy koji će izaći tek 2025. godine.

Jason Momoa se vraća kao Arthur Curry poznatiji svima kao Aquaman, i ovaj puta on je kralj Atlantide i njegovih sedam podvodnih kraljevstava. Dok je u prvom nastavku nastojao zaustaviti svog polubrata Orma (kojeg glumi Patrick Wilson) da objavi rat površinskom svijetu ljudi, ovaj puta morat će se ujediniti s njim kako bi zaustavili prijetnju pogubnu za Atlantidu i svijet ljudi.

Aquaman i izgubljeno kraljevstvo
Yahya Abdul-Mateen II je Black Manta u ‘Aquaman i izgubljeno kraljevstvo’ (Foto: Warner Bros.)

Smrt u obitelji i udruživanje s Ormom

Prijetnja je sada u obliku Black Mante kojeg ponovno utjelovljuje Yahya Abdul-Mateen II, a koji se želi osvetiti Aquamanu jer je uzrokovao smrt njegovog oca u prvom filmu. Izgleda da je osveta potpuno preuzela Black Mantu jer osim nje prijeti i uništenjem kraljevstva Atlantide i ostatka svijeta. Ovo bi mogla biti prekretnica za lika Aquamana jer u međuvremenu je postao otac sinu kojeg ima s Merom, ratnicom Atlantide koju glumi Amber Heard. U stripovima njihov sin je postao žrtva Black Mante koji ga je uzeo za taoca, no Aquaman ga nije mogao spasiti od kobne sudbine koja je na kraju razdvojila Aquamana i Meru.

Prvi Aquaman bio je avanturistička romansa između Aquamana i Mere, a Aquaman i izgubljeno kraljevstvo bit će avanturistička ‘bromansa’ između Aquamana i Orma koji su ranije bili ljuti neprijatelji ali su prisiljeni surađivati. Redatelj filma James Wan je opisao tu dinamiku dvojice likova nazvavši Momoinog Aquamana neobuzdanim tipom koji se usput dobro zabavlja, dok je Wilsonov Orm strog i sve radi po pravilima. Baš iz tog odnosa koji redatelja podsjeća na Willa Smitha i Tommyja Lee Jonesa u serijalu Ljudi u crnom (Men n Black) proizlazi najviše humora.

Aquaman i izgubljeno kraljevstvo
Jason Momoa i Patrick Wilson u ‘Aquaman i izgubljeno kraljevstvo’ (Foto: Warner Bros.)

Novi Aquaman iza sebe ima fantastičnog redatelja i veliku zamjerku fanova

James Wan se vraća u redateljsku stolicu za nastavak Aquamana koji je zaradio gotovo 1,2 milijarde dolara pod njegovom režijom. Mada je najpoznatiji po horor filmovima i franšizama koje je pokrenuo kao što su Slagalica strave (Saw), Prizivanja (The Conjuring), i Podmuklo (Insidious), Wan itekako zna baratati visokobudžetnim akcijskim filmom. To je osim prvim Aquamanom dokazao filmom Brzi i žestoki 7 (Furious 7, 2015.) koji je zaradio preko 1,5 milijarde dolara i najuspješniji je nastavak franšize. Scenarij je kao i za prvog Aquamana napisao David Leslie Johnson-McGoldrick.

Jednu od najvećih kritika fanova Aquaman i izgubljeno kraljevstvo dobio je zbog glumice Amber Heard koju su mnogi, ali ne i svi, željeli izbaciti iz filma jer je došla na loš glas zbog svog privatnog života i sudskog procesa između nje i njenog bivšeg muža Johnnyja Deppa. Prisustvo Mere u filmu je navodno minimalno, ali ne zbog razjarenih fanova već zato što priča zahtijeva tako, što je najavljeno i prije tog skandala. Više bi trebali biti uzrujani što se Willem Dafoe za novi film nije mogao vratiti kao Vulko zbog ranije ugovorenih projekata i konflikata u rasporedu snimanja, vjerojatno zbog Asteroid City i Uboga stvorenja (Poor Things).

Aquaman i izgubljeno kraljevstvo
Jason Momoa i Yahya Abdul-Mateen II u ‘Aquaman i izgubljeno kraljevstvo’ (Foto: Warner Bros.)

Glumci u filmu

Kao i prvi nastavak, od Wanovog novog Aquamana se još jednom očekuje mnoštvo podvodnih stvorenja i rasa te scena koje oduzimaju dah, a iz trailera se može dobiti mali uvid u fantastične vizuale koje odlikuju film. Navodno bi se i Ben Affleckov Batman trebao pojaviti što je svakako veliki plus za ljubitelje DC-evih junaka.

Pored već ranije navedenih, od ostalih glumaca vraćaju se Nicole Kidman i Temuera Morrison kao Arthurovi roditelji Atlanna i Tom Curry, Dolph Lundgren kao kralj Nereus, i Randall Park kao dr. Stephen Shin, dok Jani Zhao glumi Stingray, novog lika stvorenog za film.

Hoće li Black Manta uspjeti u svojoj osveti kao u stripovskoj verziji lika, ili će ga Aquaman i Orm zaustaviti prije nego se to dogodi – saznat će se uskoro.

U kinima od 21.12.2023.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Jason Momoa, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Dolph Lundgren, Temuera Morrison, Nicole Kidman, Amber Heard, Jani Zhao, Ben Affleck, Randall Park
     REŽIJA: James Wan
     SCENARIJ: David Leslie Johnson-McGoldrick
     PRODUCENTI: James Wan, Peter Safran, Rob Cowan
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Walter Hamada, Michael Clear, Galen Vaisman
     ŽANR: akcija, avantura, fantazija, sf

     O autoru

     O autoru