Anthony Hopkins i Johnny Flynn u ulozi britanskog Schindlera

One Life priča je o Nicholasu Wintonu koji je uoči početka Drugog svjetskog rata uspio spasiti 699 židovske djece iz Čehoslovačke i organizirao im prijevoz do Londona gdje su ih čekale udomiteljske obitelji.

I trideset godina nakon što je Schindlerova lista (Schindler’s List, 1993.) punila kina diljem svijeta, mnogi dobro pamte priču o plemenitom Oskaru Schindleru koji je od holokausta spasio 1.200 Židova. E, pa sličnom pričom započet će 2024. jer bi prvih dana siječnja u kina trebao doći biografski film o britanskom humanitarcu Nicholasu Wintonu koji se često naziva i “britanskim Schindlerom”.

Riječ je zapravo o burzovnom posredniku koji je kao 29-godišnjak pomogao spasiti 669 židovske djece iz okupirane Čehoslovačke uoči Drugog svjetskog rata.
Priču o njegovom pothvatu režirao je James Hawes kojemu je ovo, nakon niza kazališnih i televizijskih redateljskih angažmana, filmski redateljski debi, a već snima i novi film – The Amateur – koji bi trebao biti objavljen sljedeće godine. Scenarij za One Life napisala je Lucinda Coxon prema knjizi “If It’s Not Impossible…The Life of Sir Nicholas Winton” koju je napisla Wintonova kći Barbara Winton.

A britanskog Schindlera glume 85-godišnji velški glumac, dvostruki oskarovac Anthony Hopkins te 40-godišnji britanski glumac i kantautor Johnny Flynn, naravno u različitim životnim fazama glavnog junaka.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL


     Podsjetimo, Anthony Hopkins prvog je Oscara osvojio za ulogu Hannibala Lectera u kultnom psihološkom trileru Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs, 1991.), a drugog, također za najboljeg glumca, za psihološku dramu o demenciji Otac (The Father, 2021.). Njegovog mlađeg kolegu znamo iz niza filmova, između ostalih i iz dva iz 2020. – povijesne drame Emma, snimljene prema istoimenom romanu iz 1815. koji je napisala Jane Austin, te biografskog filma Stardust u kojem glumi Davida Bowiea.

     Na ideju da pokuša spasiti što je više života moguće, Winton je došao kad je čuo za Kindertransport koji je spašavao njemačku i austrijsku židovsku djecu odvodivši ju u Veliku Britaniju. Isto je odlučio napraviti za čehoslovačku djecu te su 14. ožujka 1939. prva djeca iz Praga avionom prevezena u London, a nakon ove organizirao je tijekom sljedećih pet mjeseci još sedam misija koje su željeznicom (i brodom preko La Manchea) djecu dovodila u London gdje im je osigurao udomiteljske obitelji.

     Film prikazuje Wintona i pedest godina kasnije. Iako je spasio više stotina djece, muči ga osjećaj krivnje što nije mogao pomoći većem broju njih. Tek kad ga pozivaju u BBC-jevu emisiju uživo “That’s Life!” gdje se susreće s desecima djece, tada odraslih ljudi, koje je spasio, konačno se počinje oslobađati krivnje i tuge koju je nosio pet desetljeća.

     Mladog Wintona glumi Johhny Flynn (Foto: Warner Bros.)

     Johnny Flynn glumi mlađeg Wintona, Hopkins Wintona krajem 1980-ih godina, a uz njih glumačku postavu čine i Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin, Romola Garai i Alex Sharp.

     O autoru

     O autoru