Animafest – Grand Prix pripao filmu ‘Hotel Miracle’

Dodjelom nagrada završio je 34. Animafest, gdje je najboljim filmom proglašen Hotel Miracle Nienke Deutz, a najboljim domaći uratkom Žarko, razmazit ćeš site!

Svečanom dodjelom nagrada završeno je 34. izdanje Međunarodnog festivala animiranoga filma – Animafesta. Kući se s Grand Prixom vratila redateljica Nienke Deutz koja je žiri oduševila filmom Hotel Miracle.

„Film se suptilno i nijansirano bavi nevidljivom temom. Pripovijedanje je osjetljivo i daje nam nadu“, napisao je u obrazloženju žiri, u kojem su bili Sofiia Melnyk, Naomi Van Niekerk, Marta Pajek, Malte Stein i Vjeran Šalamon.

Hotel Miracle prikazan je u natjecanju kratkometražnog filma. Službeni sinopsis filma jasno pokazuje kako je riječ o djelu s izrazitom društvenom kritičnošću – „Hotel Miracle je mjesto na kojem sunce uvijek sija, gdje su prilike za opuštanje bezbrojne i hrane ima u izobilju. No, kako se odnositi prema mjestu koje vas neprestano podsjeća na ono što nemate?“

Posebna priznanja žirija

Žiri je ove godine bio posebno darežljiv. Osim što su također dodijelili Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće Nicolasu Braultu za kanadski film Entropijsko sjećanje, članovi žirija odlučili su podijeliti i posebna priznanja.

Tako je Sofiia Melnyk nagradila je tako francuski film Aaaah! Osmana Cerfonaza originalan i duhovit pristup pritisku školovanja i izvrsno funkcioniranje animacijskog loopa“.

Naomi Van Niekerk posebno se dojmio slovensko-hrvatski film Tri tičice Zarje Menart (produkcije Finta Film i Adriatic Animation). „Film me držao u napetosti i uvukao mi se pod kožu slojevitom likovnošću i čudesnim dizajnom zvuka“, objasnila je Van Niekerk.

Foto: Animafest

Marta Pajek svoju je posebnu nagradu uručila kolumbijsko-francuskom filmu Kuja Carle Melo Gampert (produkcije Evidencia films i June Films). „Okrutno iskrena, no dirljiva priča o odnosu majke i kćeri ispričana je silovito i jednostavno“, kazala je Pajek.

Malte Stein odabrao je, pak, poljski film Zima Tomeka Popakula i Kasumi Ozeki, nastao u produkciji Yellow Tapir Films. „Ubojice se najviše boje ubojica, ali Isus će vam oprostiti“, poručio je Stein.

Naposljetku, Vjeran Šalamon svoju je posebnu nagradu dao južnokorejskom filmu Krug Yumi Joung, nastalom u produkciji Match Cut Inc., rekavši da nas „jednostavna i profinjena elegancija ovog filma podsjeća kako je svijet animacije originalan i predivan“.

Najbolji hrvatski film – Žarko, razmazit ćeš dite!

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je južnokorejskom filmu Ponovno se roditi s tobom Inju Park.

Grand Prix Velikog natjecanja dugometražnog filma pripao je, pak, španjolsko-njemačkom filmu Sultanin san Isabel Herguere.

„Odluka o ovoj nagradi bila je laka jer je film prelijepo napravljen i osmišljen. Dirljiv je i prilično dubok te zaokuplja na način koji ostaje s nama dugo nakon gledanja. Svoju poruku uzdiže na novu razinu slojevitom pripoviješću“, obrazložio je nagradu žiri u sastavu Barry JC Purves, Vassilis C. Karamitsanis i Vera Neubauer.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića u produkciji Prime Render Studija, Bagan Filmsa i 3D2D Animatora.

„Ovaj nas je film iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi. Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha“, poručio je žiri. Filmu je pripala i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja, ali i nagrada publike Mr. M za najbolje djelo iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

Nube osvojio srca mladih

Pobjednika Natjecanja filmova za djecu i mlade birao je žiri u sastavu Val Bandić, Jakov Botić, Maris Dlačić, Polina Glebova, Karlo Jurčić, Alana Kovač, Jasna Salopek Radić, Vita Stojić, Trey Pužin i Iskra Gavran. Žiri je glavnu nagradu dodijelio meksičko-francusko-mađarskom filmu Nube Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza.

Uz pozdrav publici i autorima, organizatori festivala već su najavili i 35. izdanje Animafesta, koje će biti održano od 2. do 7. lipnja 2025. godine.

O autoru

O autoru