‘Abigail’: Krvavo dobra zabava stiže u kina

Drakula, pomakni se u stranu. Stigla je Abigail. Osim što je vampirica, ona je balerina i “voli se igrati sa svojom hranom” što gledateljima obećaje novi spin na horor prožet crnim humorom.

Nakon što skupina kriminalaca-amatera otme 12-godišnju balerinu, kćer moćne osobe iz podzemlja, sve što moraju učiniti kako bi prikupili otkupninu od 50 milijuna dolara jest paziti na djevojčicu preko noći. U izoliranoj vili, otmičari počinju nestajati jedan po jedan, i na svoj sve veći užas otkrivaju da su zaključani unutra s ne tako normalnom djevojčicom.

Otkačena, krvava zabava

Universalova klasična čudovišta plaše gledatelje još od ranih dana kinematografije počevši s filmom Drakula davne 1931. godine. Pored najpoznatijeg krvopije na svijetu tijekom idućih godina pridružili su mu se Frankensteinovo čudovište, Mumija, Vukodlak, Nevidljivi čovjek i Čudovište iz Crne lagune. Svi ti likovi postali su dijelom pop kulture, no vampiri su bili i ostali najpopularnija stvorenja koja sve do danas rasplamsavaju maštu i strahove milijunima diljem svijeta.

Abigail
Kadar iz filma ‘Abigail’ (Foto: Universal Pictures)

Nakon gotovo sto godina od prvog Drakule reklo bi se da je vampirski žanr prilično usahnuo, no u ovom slučaju to ne može biti dalje od istine. Kao što je studio to učinio s Nevidljivi čovjek (The Invisible Man) 2020. godine i s Renfieldom 2023. gdje su poznati likovi “osvježeni” novim ulogama i hororima, Abigail će ovog travnja učiniti isto za još jednog krvopiju.

Ako je suditi prema trailerima i prvim reakcijama s premijere Abigail na Overlook filmskom festivalu, publiku očekuje odlična, otkačena zabava puna krvave akcije koju su prozvali “najboljim provodom u kinu” i “podignutom ljestvicom za horor zabavu“.

Žrtva koja se pretvara u predatora

Nakon što bude oteta, 12-godišnja balerina Abigail je čuvana u sobi pod ključem dok njeni otmičari čekaju s druge strane vrata da njihov poslodavac prikupi otkupninu od njenog oca koji je navodno moćna osoba u kriminalnom svijetu podzemlja. Prekasno shvate da iz osamljene vile u kojoj se nalaze nema bijega jer svi izlazi su blokirani, a za Abigail se ispostavlja da nije obična djevojčica već opasni vampir. Ona nije zatočena s njima već oni s njom, i nakon tog otkrića, borba da ne postanu večera vampirici-balerini počinje.

Abigail
Kadar iz filma ‘Abigail’ (Foto: Universal Pictures)

Poput klasičnih horora Alien (1979.) ili Stvor (The Thing, 1982.), Abigail se odvija unutar jednog izoliranog mjesta koje zahvaljujući svojoj ograničenosti daje osjećaj beznađa i mjesta za bijeg. No za razliku od navedenih filmova, mjesto na kojem se otmičari i Abigail nalaze nije ono što se na prvi pogled čini, već nešto puno misterioznije i mračnije. S te strane je bliže modernom hororu i filmovima Ne diši (Don’t Breathe, 2016.) ili Spremni ili ne (Ready or Not, 2019.), gdje se ispostavi da je “žrtva” ili prijatelj potpuno suprotno od toga. Sve to dolazi uz primjesu crnog humora, naravno.

Ekipa iza kamere i inspiracija za film

Čini se da je crnohumorni horor upravo ono čemu redatelji Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillett teže, jer to su odlično izveli s već navedenim Spremni ili ne. Pored tog filma, režirali su posljednja dva filma Vrisak (Scream), te antologijske horore V/H/S/ (2012.) i Southbound (2015.). Njih dvojica s Chad Villellaom zajedno čine Radio Silence, producentsku kuću koja stoji iza svih navedenih filmova. Abigail su kritičari nazvali njihovim najboljim i najluđim filmom do sada, kao i jednim od najboljih filmova o vampirima uopće.

Radni naslov filma Abigail bio je Drakulina kći (Dracula’s Daughter) čije je ime preuzeto od istoimenog filma iz 1936., koji u ovom slučaju za Abigail služi isključivo kao inspiracija. Za razliku od verzije iz 1936. godine gdje je Drakulina kćer odrasla žena, ona je ovdje 12-godišnja djevojčica. S obzirom na to da je vampir, na tih 12 godina se može dodati još kojih sto ili dvjesto godina koje je proživjela. Stephen Shields (The Hole in the Ground, 2019., Hunted, 2020.) napisao je prvotni scenarij za novu verziju Drakuline kćeri, no stari suradnik Radio Silencea Guy Busick (franšiza Vrisak, Spremni ili ne, 2019.) napravio je revizije i današnja Abigail je stvorena. Možda naslovna zlica Abigail ima istog krvožednog oca kao grofica Zaleska u starom filmu, ali nakon toga sve sličnosti staju.

Abigail
Kadar iz filma ‘Abigail’ (Foto: Universal Pictures)

Tko glumi u ‘Abigail’?

Abigail je okupio odličnu glumačku ekipu koja se pojavljuje u omiljenim žanrovskim filmovima. Nesretne otmičare glume Melissa Barrera (franšiza Vrisak, In the Heights, 2021.), Dan Stevens (Godzilla x Kong: Novo carstvo, 2024., Fatalni gost, 2014.), Kathryn Newton (Freaky, 2021., Lisa Frankenstein, 2024.), William Catlett (Black Lightning, 2017., True Story, 2021.), Kevin Durand (Resident Evil franšiza, X-Men početak: Wolverine, 2009.) i Angus Cloud (Euforija, 2019., North Hollywood, 2021.).

Giancarlo Esposito (Better Call Saul, 2015., The Mandalorian, 2019) je njihov poslodavac, dok glumica koja krade (i grize) svaku scenu u kojoj se nalazi, Alisha Weir (Roald Dahl’s Matilda the Musical, 2022., Darklands, 2019.), glumi vampiricu Abigail.

U kinima od 18.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Melissa Barrera, Dan Stevens, Alisha Weir, Kathryn Newton, William Catlett, Kevin Durand, Angus Cloud, Giancarlo Esposito
     REŽIJA: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
     SCENARIJ: Stephen Shields, Guy Busick
     PRODUCENTI: William Sherak, Paul Neinstein, James Vanderbilt, Tripp Vinson, Chad Villella
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Ron Lynch, Macdara Kelleher
     ŽANR: horor

     O autoru

     O autoru