Žena glumica kraljica: Najbolji filmovi Viole Davis

Desetljeća na kazališnim daskama i ispred kamera stvorila su veličinu glumice kakva je danas Viola Davis. Iza sebe ima impresivnu karijeru, niz nagrada, a u kinima se pretpremijerno prikazuje njezin novi film, akcijski spektakl Žena kralj.

Proglašena za jednom od najboljih glumica 21. stoljeća od strane New York Timesa 2020., Viola Davis je jedina afroamerikanka koja se može pohvaliti s trostrukom krunom glume. To znači da ima osvojene glumačke nagrade Oscar za film, Emmy za TV seriju i Tony za kazalište. Koliko je njezino dostignuće veliko pokazuje činjenica da je tek 25. umjetnik kojemu je to uspjelo.

Od osvetoljubivih žena, tugujućih majki do kraljevskih ratnica – Viola Davis je za gotovo svako utjelovljenje svog lika dobivala nagrade i nominacije koje su potvrđivale njen predani rad u glumi, kao i sami talent kojeg posjeduje.

Ispred sebe ima mnogo najavljenih filmskih projekata, a u kina dolazi njezin novi hit, akcijski spektakl Žena kralj. Zato smo sastavili popis s najvažnijim ulogama Viole Davis kako bi se podsjetili koliko je zapravo odlična glumica. Ili vas možda naveli da pogledate nešto što još niste.

Udovice 2018 Widows

Udovice (2018)

Originalni naslov: Widows
Režija: Steve McQueen
Žanr: kriminalistički triler
Sinopsis filma: Priča o četiri žene koje nemaju ništa zajedničko osim dugova koji su ostali iza kriminalnih aktivnosti njihovih muževa. Da bi otplatile gangsterski dug, udovice uzimaju stvari u svoje ruke.
Uloga Viole Davis u filmu: Nakon više od 20 godina filmske karijere, ovo joj je prva glavna uloga u filmu velikog studija, točnije – jednom od ‘velike petorke’.

Lila & Eve (2015)

Originalni naslov: Lila & Eve
Režija: Charles Stone III
Žanr: kriminalistička drama
Sinopsis filma: Dvije majke, čija su djeca ubijena na ulici, udružuju se kako bi osvetile njihovu smrt nakon što lokalne vlasti nisu poduzele ništa.
Uloga Viole Davis u filmu: Najmanje poznat film od ostalih na ovoj listi, ali itekako vrijedan gledanja prvenstveno zbog izvrsne glumačke izvedbe Viole Davis, a sa Jennifer Lopez tvori jako dobar timski dvojac.

Lila & Eve 2015
Odred otpisanih 2016 The Suicide Squad

Odred otpisanih (2016)

Originalni naslov: Suicide Squad
Režija: David Ayer
Žanr: akcija, sf, fantazija
Sinopsis filma: Tajna vladina agencija regrutira najopasnije zatvorenike superzlikovce da formiraju obrambenu vojnu jedinicu.
Uloga Viole Davis u filmu: Iako nije glavna uloga, ona ovdje krade svaku scenu u kojoj se nalazi kao determinirana i hladnokrvna Amanda Waller. U ulozi Waller pojavila se u još 2 filma: Odred otpisanih: Nova misija (2021.) i Black Adam (2022), kao i TV seriji Peacemaker (2022.).

Kako se izvući s ubojstvom (2014)

Originalni naslov: How to Get Away with Murder
Kreator TV serije: Peter Nowalk
Žanr: misterija, kriminalistički
Sinopsis: TV serija o skupini ambicioznih studenata prava i njihova briljantna profesorica kaznene obrane upleteni su u uvrnutu zavjeru ubojstva koja će promijeniti tijek njihovih života.
Uloga Viole Davis u seriji: Osvojila je nagradu Emmy za glavnu žensku ulogu u seriji, čime je ušla u povijest kao prva afroamerikanka sa tom osvojenom nagradom.

How to Get Away with Murder 2014 Kako se izvući s ubojstvom
Fences 2016

Fences (2016)

Originalni naslov: Fences
Režija: Denzel Washington
Žanr: drama
Sinopsis filma: Afroamerički otac iz radničke klase pokušava podići svoju obitelj 1950-ih, dok se suočava s nemilim događajima iz svog života.
Uloga Viole Davis u filmu: Za svoju ulogu u filmu osvojila je svog prvog Oscara i to za najbolju sporednu glumicu. Isto tako, 2010. godine je osvojila nagradu Tony za najbolju ulogu u predstavi Fences prema kojoj je snimljen film.

Ma Rainey: Majka bluesa (2020)

Originalni naslov: Ma Rainey’s Black Bottom
Režija: George C. Wolfe
Žanr: glazbena drama
Sinopsis filma: Napetost raste kada se blues pjevačica Ma Rainey i njen bend okupe u studiju za snimanje u Chicagu 1927. godine.
Uloga Viole Davis u filmu: Za ulogu Ma Rainey, nomirana je za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice. Ovo joj je također druga uloga u filmskoj adaptaciji predstave koju je napisao August Wilson, dok je prva bila Fences (2016).

Ma Rainey majka bluesa 202 Ma Rainey's Black Bottom
Tajni život kućnih pomoćnica 2011 The Help

Tajni život kućnih pomoćnica (2011)

Originalni naslov: The Help
Režija: Tate Taylor
Žanr: drama
Sinopsis filma: Spisateljica u usponu odlučuje napisati knjigu o afroameričkim sluškinjama i borbama s kojima se svakodnevno suočavaju.
Uloga Viole Davis u filmu: Za ovaj predivan, realističan film, nominirana je za Oscara za najbolju glavnu glumicu.

Žena kralj (2022)

Originalni naslov: The Woman King
Režija: Gina Prince-Bythewood
Žanr: Povijesna akcijska drama
Sinopsis filma: Povijesni ep inspiriran istinitim događajima koji su se događali u Kraljevstvu Dahomej, jednoj od najmoćnijih država Afrike u 18. i 19. stoljeću.
Uloga Viole Davis u filmu: Ovo je uloga u kakvoj oskarovku Davis još nismo vidjeli, kao opasnu i borbeno nastrojenu ratnicu u povijesnom akcijskom epu. Film dolazi u hrvatska kina od 27. listopada.

Žena kralj 2022 The Woman King

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru