10 najboljih uloga Carey Mulligan

Carey Mulligan mlada je i talentirana britanska glumica, koja je karijeru započela kao 19-godišnjakinja na daskama života u londonskom kazalištu Royal Court Theatre, ulogom u predstavi Forty Winks. Godinu dana nakon prvi se put pojavila i u filmu, u adaptaciji romana Ponos i predrasude. Neke od ranijih uloga bile su joj u britanskim serijama „Bleak House“ i „Doktor Who“, a 2008. je ostvarila svoj broadwayski debi u Čehovljevoj drami „Galeb“ te izvedbom oduševila kritičare. Ipak, opće je priznanje stekla ulogom u filmu „Sve o jednoj djevojci“ iz 2009., za koju je nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice, Zlatni globus, nagradu Screen Actors Guild, a osvojila je BAFTA-inu nagradu za najbolju glavnu glumicu.

Pride & Prejudice (2005)
Pride & Prejudice: Jena Malone, Carey Mulligan, Keira Knightley, Rosamund Pike, Talulah Riley

Pride & Prejudice (2005)

Film koji je režirao ugledni britanski redatelj Joe Wright, šarmantna je i od kritičara hvaljena ekranizacija klasičnog romana Jane Austen o pet sestara iz britanske obitelji Bennett, kojom upravlja majka odlučna da bogato uda svoje kćeri. Kada se dobrostojeći neženja gospodin Bingley (Simon Woods) doseli u obližnju rezidenciju, Bennetticama odmah zaigra srce. Zvjezdanu glumačku postavu, koju predvodi Keira Knightley, čine Talulah Riley, Rosamund Pike, Jena Malone, Donald Sutherland i Carey Mulligan.

The Great Gatsby (2013)
The Great Gatsby: Carey Mulligan

The Great Gatsby (2013)

Završni film iz ”Red carpet” trilogije Buza Luhrmanna, blještavi i glasni The Great Gatsby, osvojio je naklonost kako kritike, tako i publike, pomevši kino dvorane diljem svijeta. Gledatelja uvlači u svijet ludih dvadesetih godina 20. stoljeća, vrijeme kada se u New Yorku počinje formirati potrošačko društvo, vrijeme lakog morala, blještavog jazza i nebeskih vrijednosti dionica. Loveći svoj američki san, pisac i trgovac s Wall Streeta, Nick (Tobey Maguire) dolazi u New York i useljava se pored misterioznog milijunaša Jaya Gatsbya (Leonardo DiCaprio). Nick je, kroz društvo svoje rođakinje Daisy Buchanan (Carey Mulligan), uvučen u zavodljivi svijet super bogataša, njihovih iluzija, ljubavi i prijevara…

Drive (2011)
Drive: Carey Mulligan, Ryan Gosling

Drive (2011)

Drive je američka akcijska drama iz 2011. godine. Prikazan je u službenoj konkurenciji Canneskog Filmskog Festivala, a mladi redatelj Nicolas Winding Refn dobio je Zlatnu palmu za najbolju režiju. Ovo je priča o vrhunskom vozaču, hollywoodskom kaskaderu (Ryan Gosling), usamljeniku po prirodi koji dodatno zarađuje kao vozač za bijeg, odrađujući prljave poslove za kriminalno podzemlje. Nakon što pristaje pomoći bivšem zatvoreniku i dečku svoje prelijepe susjede (Carey Mulligan) u poslu koji pođe opasno naopako i sam se nađe na meti nekih od najopasnijih ljudi Los Angelesa. Jedini način na koji može preživjeti je raditi ono što najbolje zna: voziti.

Promising young woman (2021)
Promising Young Woman: Carey Mulligan

Promising young woman (2021)

Cassie, heroina prvijenca Emeralda Fennella Promising young woman ima interesantan hobi. Ispisavši se sa medicinskog fakulteta, godinama nakon nedefinirane traume koja je uključivala i njezinu najbolju prijateljicu Ninu, Cassie je zaposlena u kafiću. Ispod svakodnevne, normalne površine, lik Carrey Mulligan, u osvetničkom je pohodu, koji se polako razotkriva kako se film bliži svom klimaksu.

Shame (2011)
Shame: Carey Mulligan, Michael Fassbender

Shame (2011)

Glavna tema ovog atmosferičnog, teškog i tematski originalnog filma je ovisnost o seksu, no zaronimo li dublje uvidjet ćemo da film kroz sex ustvari progovara o aktualnoj temi našeg doba – o sve većoj socijalnoj i emotivnoj otuđenosti čovjeka u modernom društvu. Carrey Mulligan glumi Sissy, mlađu sestru protagonista Brandona (Michael Fassbender). Ona je Brandonova suprotnost; otvorena, strastvena i naivna u ophođenju s drugima, nesigurna te emocionalno vrlo nestabilna. Nakon prekida s partnerom, potrebno joj je mjesto u kojem može odsjesti, a više od toga potrebne su joj ljudska toplina i podrška. Brandona za to nije briga, ali se Sissynom nagovaranju nije mogao oduprijeti te ju prima u stan.

Brothers (2009)
Brothers: Carey Mulligan, Natalie Portman

Brothers (2009)

Remake danskog filma, Brothers je psihološka ratna drama o strahotama koje je afganistanski rat donio u obična američka kućanstva, razorivši tisuće obitelji, čiji se braća, očevi i muževi nikada nisu vratili.

Public Enemies (2009)
Public Enemies: Stephen Dorff, Johnny Depp, Carey Mulligan, Jason Clarke

Public Enemies (2009)

Adaptacija knjige Bryana Burrougha Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933–34. Film je temeljen na istinitoj priči, smještenoj u mračno razdoblje Velike depresije 1929. godine. Depp utjelovljuje zloglasnog gangstera Johna Dillingera. Mulligan je, gostujući u showu Grahama Nortona ispričala anegdotu kako je 16 puta morala ponavljati scenu ljubljenja s Deppom, jer je izgledala prenervozno.

Inside Llewyn Davis (2013)
Inside Llewyn Davis: Carey Mulligan

Inside Llewyn Davis (2013)

Hit braće Cohen prati tjedan dana u životu mladog folk pjevača koji nastoji uspjeti na sceni Greenwich Villagea 1961. godine. Glazbu koja nas vodi u neko drugo vrijeme izvode Oscar Isaac, Justin Timberlake, Marcus Mumford (suprug Carey Mulligan) i Punch Brothers, a zapjevala je i sama Carey Mulligan.

An Education (2009)
An Education: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard

An Education (2009)

Ovim filmom Carey Mulligan utvrdila je svoju zvjezdanu reputaciju. Romantična drama, bazirana je na memoarima britanske novinarke Lynn Barber. Godina je 1961., a privlačna, bistra, 16-godišnja školarka Jenny ( Mulligan ) nalazi se na pragu ženstvenosti, sanjari o neobičnom, po francuskim cigaretama namirisanom životu dok pjevuši uz pjesme Juliette Greco u svojoj sobi u Twickenhamu.

Never Let Me Go (2010)
Never Let Me Go: Andrew Garfield, Keira Knightley, Carey Mulligan

Never Let Me Go (2010)

Distopijsko-romantična tragedija, ekranizacija je romana Kazuo Ishiguro. U njemu je Ishiguro iznio ključno pitanje – što nas čini ljudima? Redatelj Mark Romanek i scenarist Alex Garland donose nam ekranizaciju nezaboravne Ishigurove gorke, ali emocionalne priče.

O autoru

O autoru